NIKOL RESIDENCE

COMPLETION:

 

THE NIKOL HOUSE RENOVATION AND ADDITION IS TOP-TO-BOTTOM TRANSFORMATION OF A DARK, CRAMPED AND JUMBLED HOUSE THAT HAD NO CONNECTION TO IT’S HILLSIDE CONTEXT INTO A LIGHT AND AIRY LIVING ENVIRONMENT FOR A FAMILY OF FOUR. WORKING CLOSELY WITH PARTICULARLY INDUSTRIOUS CLIENTS, JESSE BORNSTEIN ARCHITECTURE WAS ABLE TO MAKE THE MOST OF A MODEST BUDGET AND SALVAGE MUCH OF THE EXISTING STRUCTURE WHILE CREATING A VIRTUALLY NEW HOME. THE HOUSE’S EXISTING BEDROOM WING WAS EXPANDED; THE GARAGE WAS REORIENTED; THE LOWER LIVING SPACE WAS OPENED TO THE KITCHEN AND TO THE BACKYARD. A ROOFSCAPE COMPRISED OF CACOPHONY OF HIPS/VALLEYS AND MATERIALS WAS SCRAPED TO MAKE WAY FOR THE ADDITION OF A SECOND STORY MASTER SUITE, SHARED FAMILY LOFT, A BROAD OUTDOOR DECK WITH UNOBSTRUCTED OCEAN VIEWS AND A DOUBLE-HEIGHT ENTRY/STAIRWELL/ KITCHEN/DINING VOLUME. THE ENTIRE HOUSE IS INTEGRATED UNDER A BROAD-EAVED FLOATING BUTTERFLY ROOF THAT SERVES AS A FUNCTIONAL MEANS OF PROVIDING THE HOUSE WITH INCREASED ACCESS TO LIGHT AND AIR AND AS A POETIC GESTURE AS THE HOUSE APPEARS TO REACH SKYWARD. THE TWO-STORY VOLUME CREATES A DYNAMIC INTERPLAY BETWEEN FLOOR LEVELS, LATERALLY CONNECTS THE TWO WINGS OF THE HOUSE, AND LINKS THE SITE’S FRONT AND REAR OUTDOOR SPACES. NATURAL LIGHT AND PREVAILING OCEAN BREEZES FLOW THROUGH THE AN EXPANSIVE WALL OF SLIDING GLASS DOOR PANELS AT THE ENTRY, REAR AND UPPER DECK. THE WARM-TONED CEDAR WOOD ON THE CEILING AND EAVES BALANCES THE COOLNESS OF THE METAL FASCIA AND SIDING AND CONCRETE/PLASTER BASE.

 

 

 

 © 2018  BORNARCH INC. ALL RIGHTS RESERVED

Cesar Beltran in Los Angeles, CA on Houzz